Nordis rozpoczął działalność w Zielonej Górze 45 lat temu, w sierpniu 1968 r. Dziś, z udziałami na poziomie 10 proc., firma zajmuje mocną pozycję na rozdrobnionym polskim rynku mrożonkowym. Nordis produkuje lody, mrożonki i dania gotowe, a także prowadzi dystrybucję na terenie kraju wyrobów pod własną marką, jak i produktów największych marek krajowych i światowych. Zatrudniając w sezonie około 600 pracowników Nordis jest także jednym z największych pracodawców w regionie lubuskim.
– Ostatnie 20 lat historii Nordis to wiele niekonwencjonalnych posunięć biznesowych – mówi Tomasz Meller, prezes Grupy Nordis – Wywindowały one spółkę do czołówki polskiej branży mrożonkowej. Nordis udowodnił w tym czasie, że można sprywatyzować spółkę bez kapitału zagranicznego, oddając ją w ręce pracowników, i że można osiągać sukcesy w branży spożywczej bez współpracy z hipermarketami i dyskontami – dodaje Tomasz Meller.
Nordis, jako producent i dystrybutor, rozwinął na dużą skalę kooperację z małymi i średnimi sklepami, w tym polskimi supermarketami, czy ich sieciami, np. Lewiatan, Chata Polska, Spar, Słoneczko, PSS-y, czy Śląska Grupa Zakupowa.
Do najbardziej znanych wyrobów firmy, oprócz lodów familijnych Nordis Cadenza i lodów impulsowych Nordis Wisus, czy Nordis Milord, należą dania gotowe. Wśród nich królują pyzy z mięsem, których jakość doceniają także Polacy mieszkający poza granicami kraju. Firma utrzymuje niezmienioną recepturę i smak swoich pyz z mięsem od ponad czterdziestu lat.
Nordis buduje także nowe kategorie produktów mrożonych, np. wprowadził ostatnio dania mrożone dla dzieci. Nordis Kids to seria trzech kolorowych posiłków dla najmłodszych, która została bardzo dobrze przyjęta przez dzieci i rodziców. W skład dań wchodzą ryż z owocami, brokuły z kalafiorem i zupa warzywna z kluseczkami.